Hoe het begonnen is

In 2015 begon het grote 10TIEN-avontuur. Ik was toen 23 jaar en ging samen met mijn vader naar Ethiopië, op zoek naar een bedrijf dat de tassen kan produceren. Een oom bracht me in contact met een local die me begeleidde in Ethiopië. 10TIEN is echt ‘started from the bottom’ en ‘now we are here’. Samen met de local struinden we alle lokale tassenwinkels af om te vragen waar zij de tassen produceerden. Bleken veel van hun tassen niet van leer te zijn… Uiteindelijk vonden we drie producenten en die hebben we bezocht. Ze maakten alle drie een sample voor me en aan de hand daarvan heb ik gekozen. Kwaliteit staat bij mij echt op nummer één. Eenmaal terug in Nederland heb ik de knoop doorgehakt en moesten de juiste stukken leer gekozen worden voor de leren damestassen. Het heen en weer sturen duurde me te lang, dus ik pakte mijn koffer en vloog weer terug naar Ethiopië. Daar kon ik meteen het juiste leer aanprijzen, ondersteunen bij de productie en na een week terugvliegen met mijn samples op zak. Het regenseizoen liet dit in het water vallen. Bij het productiebedrijf hingen de elektriciteitsdraden open en bloot en door de regen waren de draden gebroken. Geen stroom, geen samples. Ik keerde met lege handen terug naar huis, maar gelukkig ontving ik al snel alsnog de samples – waar ik erg tevreden mee was. Helaas heeft deze samenwerking maar anderhalf jaar geduurd; het bedrijf was financieel niet gezond en ik moest op zoek naar een nieuwe producent….

Een familiebedrijf vol kwaliteit
Ethiopië zit vol potentie. Ik wilde verder met dit land, maar wist niet of ik nog een producent zou vinden die aan mijn verwachtingen zou voldoen. 10TIEN is nauw betrokken bij Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO Nederland), dat bezig was met een project in Ethiopië. MVO bezocht het land twee keer, won informatie in en bezocht bedrijven. Hun bevindingen hielpen me: ik ging wederom naar Ethiopië en zocht een nieuwe producent. Voordat ik het vliegtuig instapte, heb ik verschillende producenten gevraagd om een sample te maken. Toen ik eenmaal goed en wel op Ethiopische bodem stond, kon ik meteen bekijken wat ze voor me gemaakt hadden. Ik was niet enthousiast genoeg en was dolblij toen ik hoorde over een andere producent in Addis Abeba. Daar beloofden ze me een sample klaar te hebben voordat ik terug zou gaan naar Nederland. De producent is een familiebedrijf; de vader laat niets de deur uitgaan zonder dat hij de kwaliteit heeft goedgekeurd. De vader vond de sample niet goed genoeg; ze hebben het in één ochtend moeten maken, omdat de stroom uitgevallen was. De zoon overtuigde hem het toch te doen en ik ben daar nog elke dag blij om. We werken sindsdien samen en het resultaat mag er zijn.